Πώς και σε τι το τζίντζερ ωφελεί την υγεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τζίντζερ
Η ανακούφιση από τον πόνο και η μείωση της ναυτίας είναι μόνο δύο από τα οφέλη του.

Το τζίντζερ βρέθηκε για πρώτη φορά στη Νοτιοανατολική Ασία. Ως μπαχαρικό χρησιμοποιείται στην ανατολική ιατρική από τον 9ο αιώνα και είναι επίσης βασικό στοιχείο της ασιατικής, ινδικής και καραϊβικής κουζίνας.

Η διαιτολόγος Candace O’Neill της Cleveland Clinic αναλύει τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία.

Τζίντζερ: Τι προσφέρει στην υγεία

Ανακούφιση από τον πόνο

Το φρέσκο τζίντζερ διαθέτει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται τζιντζερόλη (gingerol), η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τα φλεγμονώδη ένζυμα. Ως αποτέλεσμα, “είναι ωφέλιμο για καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονές και ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά για τις κράμπες της περιόδου και επίσης για παθήσεις που βασίζονται στην αρθρίτιδα, λέει η O’Neill. Για παράδειγμα, σε μια κλινική δοκιμή, το τζίντζερ έδειξε καλά αποτελέσματα στη βελτίωση του πόνου στο γόνατο από οστεοαρθρίτιδα.

Το αποξηραμένο τζίντζερ περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, αλλά η τζιντζερόλη αλλάζει μορφή όταν θερμαίνεται και μετατρέπεται σε μια διαφορετική ένωση που δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

Γενικώς έχει συνδεθεί περισσότερο με την μακροπρόθεσμη παρά με την άμεση ανακούφιση από τον πόνο. “Όταν παίρνετε απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, σας βοηθάει άμεσα. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει καθυστερημένη επίδραση. Μετά από λίγες μέρες τακτικής λήψης, πολλοί συνειδητοποιούν ότι πονούν λιγότερο”.

Βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η τζιντζερόλη θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τον ρόλο του τζίντζερ στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αυτό είναι κλειδί για τον έλεγχο των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία του διαβήτη τύπου 2. “Μειώνει τα ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες και έτσι βοηθά στον μεταβολισμό της γλυκόζης (ζάχαρης)”, σημειώνει η O’Neill.

Μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το τζίντζερ ενθαρρύνει τους μύες να απορροφούν γλυκόζη, μειώνοντας έτσι τις ανάγκες των διαβητικών για επιπλέον ινσουλίνη.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες θετικές παρενέργειες: “Όταν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, μερικές φορές, μπορεί να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. Η βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και ενδεχομένως να σας κάνει πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη”.

Μειώνει τη ναυτία

Η κατανάλωση φρέσκου τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με διάφορες μορφές ναυτίας, όπως η πρωινή ναυτία, η ναυτία κίνησης και οι παρενέργειες ορισμένων σχημάτων χημειοθεραπείας. “Μπορεί να είναι χρήσιμο διότι βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο η τροφή κινείται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα (γαστρική κινητικότητα) και μπλοκάρει τους υποδοχείς σεροτονίνης στην επένδυση του εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης

Μια μελέτη έδειξε ότι συμμετέχοντες που έπαιρναν χάπια τζίντζερ καθημερινά είχαν μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ολικής χοληστερόλης και κακής χοληστερόλης (LDL) μετά από 45 ημέρες, σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να πούμε οριστικά ότι μπορείτε να πάρετε τζίντζερ για να μειώσετε τη χοληστερόλη.

Μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων

Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι ορισμένα στοιχεία που βρίσκονται στο τζίντζερ (όπως η τζιντζερόλη) μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, αν και απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Πιθανές παρενέργειες από το τζίντζερ

Δεν υπάρχει κάποια… μαγική ποσότητα που να κάνει τη διαφορά για καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονές και ανακούφιση από τον πόνο.

Μην αρχίσετε να παίρνετε συμπλήρωμα πριν συμβουλευτείτε έναν γιατρό!

Τα συμπληρώματα υψηλής δόσης μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και γαστρική παλινδρόμηση. Οι υψηλές δόσεις μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό προτού αρχίσετε να παίρνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλες πιθανές παρενέργειες του τζίντζερ είναι:

  • Κοιλιακή διαταραχή
  • Καούρα
  • Διάρροια
  • Ερεθισμός στο στόμα και στον λαιμό

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο ψευδάργυρος ωφελεί τον οργανισμό και πόσο χρειάζεστε

Τι συμβαίνει στον οργανισμό αν τρώτε μπανάνες κάθε μέρα

Η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει την χοληστερόλη: Ευεργετική “όσο οι στατίνες” λένε ερευνητές

Ο κρυφός κίνδυνος που έχει για κάποιους το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

φωτό: iStock